Patienter har inte råd med insulin

I USA leder skenande insulinpriser till att många patienter tvingas dra ner på doseringen, och även dödsfall har rapporterats. Flera ideella organisationer driver kampanjer mot de höga priserna och hundratusentals personer har skrivit under protestlistor.

Insulin-usa-webb.jpg

Det är inte bara i låg- och medelinkomstländer som patienter har problem med tillgången till insulin. I USA har snabbt stigande priser ställt till det för patienter som saknar eller har dåliga försäkringar, eller lever under knappa ekonomiska förhållanden.
I medierna, och framför allt i sociala medier, finns mängder av vittnesmål om kostnader på tusentals kronor per månad för inköp av insulin och hur man ransonerar doserna för att klara sig.

EN FORSKNINGSSTUDIE FRÅN Yale University visar att en av fyra diabetespatienter drar ner på insulinet av ekonomiska skäl, med höga HbA1c-värden som följd. 
Orsaken till de senaste årens kraftiga prishöjningar är inte klarlagd, men det amerikanska diabetesförbundet (ADA) menar att det är ett komplicerat samband mellan tillverkare, återförsäljare, apotek och försäkringsbolag. För att komma till rätta med problemet vädjar ADA till samtliga aktörer på insulinmarknaden att öka transparensen av prissättningen i alla led.
Enligt ADA är priset på insulin i USA sex gånger högre än i Europa.

RIGHT CARE ALLIANCE (RCA) är en ideell organisation bestående av både patienter och profession, som vill se fritt insulin till alla som behöver det. Flera protestmarscher mot tillverkarnas prissättning har genomförts.
− Marginalerna tillverkare som Sanofi har är absurda och det är på bekostnad av amerikanska liv. Insulin har använts i hundra år och kan tillverkas billigt. Inga amerikaner ska behöva dö för att de inte har råd, säger Dr Vikas Saini, ordförande i RCA i ett pressmeddelande.


Källa: ADA, Right Care Alliance, New York Times
Foto: Care Alliance