Förslag på nya körkortsregler: "En stor seger"

Tung lastbil, buss och taxi. Med Transportstyrelsens nya förslag blir det möjligt att ta alla körkort – oavsett vilken typ av diabetes du har. Efter nyår kan nya medicinska körkortskrav börja gälla

korkort-webb.jpg

– Det är en stor seger! Samtliga körkort är medräknade nu – till och med buss- och taxikort, vilket under arbetets gång först inte verkade möjligt, säger Anna Stigsdotter Jansson, Diabetesförbundets vice ordförande som har suttit med i Transportstyrelsens utredningsgrupp som nu har presenterat sitt förslag på nya körkortsregler  vid diabetes. De nya reglerna föreslås börja gälla 1 januari 2022.
Diabetesförbundet har kämpat för körkortsregler som linjerar med modern diabetesvård i snart 20 år.
– Äntligen ses vi som individer med diabetes istället för att stämplas som en sjukdomsgrupp. Reglerna har klumpat ihop alla, de som har det jättesvårt med insulinkänningar och de som inte har problem alls. Så är det inte längre. Nya reglerna är flexibla och ger oss mycket större möjligheter på arbetsmarknaden, säger hon.
Reglerna visar också att Transportstyrelsen anammat de tekniska hjälpmedlen. Hittills har kapillärt blodprov, stick i fingret, varit det enda som gällt för att få sätta sig bakom ratten.
– Nu får vi mäta med våra vanliga sensorer. Det har vi stridit för i många år, säger Anna Stigsdotter Jansson.

DAGENS MEDICINSKA KRAV stänger körkortsdörren för alla som använder insulin och vill köra tyngre fordon. Yrkesdrömmar har släckts. Vuxna yrkesförare som fått typ 1-diabetes har tvingats byta karriär och lägga ner egna transportfirmor. Någon som kämpat för rätten att ta körkort med högre behörighet är ambulanssjuksköterskan Sara Björklund som har typ 1-diabetes. I fjol skrev hon i Allt om Diabetes om det orimliga i att hon får starta hjärtan i jobbet, men inte köra ambulansen. När hon får höra om nya regelförslaget blir hon så glad att tårarna kommer.
– Wow, är det sant? Jag ryser. Det är otroligt, att Transportstyrelsen äntligen har insett att vi med diabetes kan må bra, säger hon.
– Det här förändrar mitt jobbliv, men betyder också att när jag och mannen ska ut med husbil så kan vi hjälpas åt. Jag vill tacka Diabetesförbundet och alla som jobbar för att vi ska få det normala liv som vi faktiskt kan ha i dag.
Förslaget är på remiss med sista svarsdag i dag och ett verkställande beslut väntas i början av hösten.

Foto: Shutterstock